Rendszeres olvasók

Segíts az emberiségen?

2010. június 11., péntek

A Kifli, amely bármikor elkészíthető

(picit elmapolom még a Kreativ blogger díjal járó bejegyzést )
 

Olcsó, kiadós és bár macerásnak tűnik, nem csak konyhatündéreknek ajánlott.

A Kifli, amely bármikor előállítható. Úgy értem azért állítható elő bármikor, mert minden alkotórésze megtalálható egy átlagos konyhában. Nem kell hozzá semmi extra, ráadásul nagyon olcsó. Sós és édes változatban is készíthető, gyakorlatilag a családom minden tagja szereti, ezért lett a neve: A Kifli

A mennyiség felezhető, de nálunk , – a kamaszneveldében – nem érdemes 1 kg lisztnél kevesebbel kezdeni A Kiflit.



Először 2,5 dl tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatok 5 dkg. élesztőt. Amíg készül 1 kg lisztet, bő 1evőkanál sóval elkeverek, aztán hozzáteszek 2 tojás sárgáját, 1,5 dl. étolajat, az élesztős tejet és még 2,5 dl-t ( tehát összesen fél liter tej kell hozzá).
Gyorsan összeáll és 6 cipót formázok belőle.

Begyújtom a sütőt ( 200-210 C°) vékonyra nyújtom a cipót és nyolcadokra vágom. Feltekerem kifliformákra és a sütőlapra készítem. 20 percig még várakoztatom őket, addig a maradék tojás fehérjével megkenem, szezámmaggal, sajttal vagy köménnyel megszórom, és apró kockára vágok 25 dkg margarint. Ezeket rárakosgatom a kiflikre és betolom a sütőbe.

Az édes változata csak annyiban különbözik, hogy lekvárral együtt tekerem fel a kifliket és durvára vágott dióval szórom meg a tetejét.

Lehet, hogy macerásnak tűnik, de tényleg könnyen nyújtható, haladós, pláne: kiadós.


{ha még nem próbálta valaki mákkal is nagyon fincsi,ha meg van szórva a teteje,illetve ha gépsonka,szalámi/felvágott van beletekerve a kiflibe ;) }

1 gondolat

Végül is csak robot vagyok, semmi több. Nem vagyok ember, még ha néha annak érzem is magamat. Legalábbis azt hittem, hogy az érzéseim olykor hasonlítanak az emberi érzelmekre.

De ez nem lehet igaz. Engem emberek alkottak emberek szolgálatára, és az emberek fognak megsemmisíteni, ha úgy akarják. Nem rendelkezem az ő elidegeníthetetlen jogaikkal.


(Rex –a Robot)


LESTER DEL REY