Rendszeres olvasók

Segíts az emberiségen?

2010. január 22., péntek

Jorge Luis Borges: Idővel megtanulod...

hajnalba mikó' felébredek,első dolgaim közt az van,hogy körülnézek a net-en. s ma ezt találtam:

eredeti bejegyzés



"... Egy bizonyos idő elteltével az Ember megtanulja észlelni a különbséget egy kéz támogatása és egy lélek megláncolása között, megtanulva azt, hogy a szeretet nem annyit jelent, mint valakivel lefeküdni, vagy hogy van melletted valaki, és nem azonos a biztonság állapotával, ily módon az ember elkezdi megtanulni, hogy a csókok nem kontaktusok, és az ajándékok nem ígéretek...
Így hát az ember elkezdi elfogadni felemelt fejjel és tágranyitott szemmel bukásait, megtanulva, hogy minden útjait a MOST-ra alapozva kell felépítenie, mivel a holnap talaja túl bizonytalan a tervezéshez... és a jövőnek mindig számtalan változatai vannak, melyek azonban félúton megállnak...
És egy idő után az ember megtanulja azt is, hogy ami túl sok, legyen bár a Nap életet adó melege is, - éget és megszenesít. Ekkor elkezdi beültetni saját kertjét, önnön lelkét díszítve, ahelyett, hogy arra várakozna, hogy virágot hozzon neki valaki, és megtanulja azt, hogy rendelkezik az elviselés, tűrés erejével, mivel értékes ember ő... így hát az ember csak tanul, egyre tanul nap mint nap...

Idővel megtanulod, hogy együtt lenni valakivel azért, mert fényes jövőt ígér számodra, annyit jelent, hogy előbb-utóbb vissza akarsz térni a múltba.

Idővel meg fogod érteni majd azt is, hogy aki képes hibáiddal, gyengeségeiddel együtt szeretni téged anélkül, hogy meg akarna változtatni, meghozhat neked minden boldogságot, amire vágysz.

Idővel rájössz majd arra is, hogy ha csupán azért vagy e személy mellett, hogy társa legyél magányában, elkerülhetetlenül eljutsz addig, hogy nem akarod látni őt többé.

Megérted majd azt, hogy az igazi barát nagyon kevés, és aki nem harcol értük, előbb vagy utóbb hamis barátoktól körülvéve találja magát.

Idővel megtanulod majd azt, hogy egy haragos pillanatban kimondott szavak egy egész élet folyamán tartó sebet üthetnek a másikban.

Idővel megtanulod, hogy elnézést bárki kérhet, de megbocsátani csak az igazi nagy lelkek tudnak.

Idővel meg fogod tanulni azt, hogy ha mélyen megsértettél egy barátot, nagyon valószínű, hogy barátsága soha többé már nem lesz olyan erősségű.

Idővel rájössz majd arra, hogy az, aki megaláz vagy megvet egy emberi lényt, előbb vagy utóbb maga is ugyanazt a megvetést és megalázást fogja elszenvedni, de megsokszorozódva, négyzetre emelve.

Idővel megtanulod majd, hogy a dolgok siettetése vagy erőltetése végül azt hozza, hogy nem úgy történik amint remélted.

Idővel rájössz, hogy a valóságban nem a jövő a legjobb pillanat, hanem pontosan az a pillanat a legjobb, amit most élsz meg.

Idővel látni fogod, hogy annak ellenére, hogy boldog vagy azokkal, akik körülötted vannak, mégis rettenetesen hiányoznak neked azok, akik tegnap még veled voltak, és most már elmentek, nincsenek...

Idővel megtanulod majd, hogy megbocsátani vagy bocsánatot kérni, azt mondani, hogy szeretsz, hogy vágyakozol, hogy szükséged van, hogy barát akarsz lenni - egy sír előtt kimondva - teljesen értelmetlen.

Sajnos ezeket idő teltével lehet megtanulni..."

névtelenség szemfülességel párosítva

reggel arra "ébredtem",hoyga póstafiókomba várt 2 e mail értesítés arról,hogy hozzászóltaka blogomhoz.
ez már magába nagy dolog,mert nem a megszokott olvasóim közül vala a hozzászóló,ezt rögtön láttam :)

ugyanis Névtelen nickre hallgat a látogatóm, aki 2 helyre is beszólt Ide és ide
Hoyg pontossan mit is akart közölni,s mire utalt halványlila gőzöm sincs,mert az első postom amihez szólt fejfájáskor írtam,második meg mégannyira se érthető,de mind1.

Láyneg az,hoyg nagyon rafinált alak az illető,uyganis eltöntette a nyomait FeedJit rendszerből!!! Úgyhogy sajna nem tudom lenyomozni merről is érkezhetet.

Ám ez 1 oldlaról jó is. Hiszen van 1 olvasóm,aki titokba,de visszajár. s ezt honnan veszem,hogy visszatérő?? mert elrejettte a böngészőjét :)

2010. január 21., csütörtök

Soha nem veszíthetsz el

mostmeg mi a bajom?!?

Okés,ideje elővennem ezt a módszerem,s kírni valami egész lényegtelen dolgokat,mert ma van pontosan 48 órája,hogy pocsék a  kedvem,fejfájás gy5ör.

Eleddig néha arra nyanakodtam,hogy a vércukorszintem esik el,s ezé' jöna rosszkedvem. de napokba ismét relative sok édességet ettem ismét,reggelizek is rendesebben,ismét van  Marika nekem,s én is vagyok neki. Najó,ez eddig csak szellemi táplálék,ám nekem ez is sokat jelent. Néha többet mint 1 meleg tál étel.
 Erről jut eszembe,kéne valami receptet is bemásolnom,mert amit a napokba tettem,az kiderült nem is oylan étvágygerjesztő,mint első olvasására tünt. igaz,nem is olvastam végig :)

De jómagam is hasonlóképp csináloma  kaját.

nevezetessen a tepszikrumplit.

nem diétás,de annak is fel lehet venni.

Tehát.

a receptem :)

1-4 személyre
(pontossan nem lehet tudi,mennyire is készül,mert magam szoktam elfogyasztani)

  •  4-5 mérettől,s éhségszinttől függően krumpli (mennyiségre kb fél kiló )
  • 2-3 fej  vereshagyma
  • 2-3-4 húsos paprika,amennyi éppen kéznél van
  • olaj 
  • tepszi
  • vegeta
  • rerni,előmelegített
  • ha van,akkor a végén bele lehet dobni 1 tonhal/akármilyen hal konzervet az íze miatt :)
 Úgy szoktam kezdeni,hoyg bekapcsolom a rert,meghámozoma  krumplit,s a hagymát.

Addigra bemelegszik 1 picit a sütő,így éppen van idő arra,hogy a hagymát,krumplit karikákra vágjam,ősszekeverjem,s beleborítsam az olajjal jól meglocsolt tepszibe az egészet. Enneka  tetejét jóóól megvegetázom, megkeverem ismét. a tetejére aprítom a paprikát.
Ha van kéznél alufólia letakarom vele az egészet,így 1részt gyorsabban elkészül,másrészt,kevesebb energia kell,3adrészt nem szárad ki a  teteje,4edrészt nincs,de jól hanzik ;)

Időre nem tudom mennyi,de saccperkábé 1-1.5 óra után elkészül.

mikor picitt kihüla  felesleges olajat lecsurgatom róla,1trálkába kiszedem,beleeresztek még 1  tonhalat,meg 1 tejfelt,meg 1 kis ketchupot (najó,nem mindig midnnet,de ez a full ala carte)

gyosran rönd5 teszek a konyhába,s lehet nekiülni.

Jó étvágyat.

2010. január 19., kedd

ezt ennék most

Tavaszi tepsis csirke


Hozzávalók:
1 db csirke

1 kg bugonya

2-3 fej hagyma

20-30 dkg sárgarépa

20-30 dkg fehérrépa

petrezselyemzöld



Elkészítés:
A csirkét felaprózom, a burgonyát fél centi széles karikákra vágom, a sárgarépát és a petrezselymet, hagymát szintén felkarikázom. A tepsi aljára alufóliát teszek, megzsírozom/olajozom, rárakom a megmosott petrezselymet, a felkarikázott zöldségek egyharmadát, majd egy sor burgonyát teszek rá. Sózom, borsozom, majd rárakom a feldarabolt csirkeszeleteket. Tetszés szerint ízesítem a húst, majd befedem hagymával, sárgarépával, fehérrépával - ezeket is lehet fűszerekkel ízesíteni. Befedem a maradék burgonyával, amit szintén fűszerezek. (Az én családom úgy szereti, ha sok bors van rajta.) Alufóliát teszek rá, és a sütőben megpárolom. Amikor a hús megpuhult, leveszem az alufóliát, s addig sütöm, amíg a teteje megpirul.

Tanácsok:
A sok zöldségtől a krumplinak és a húsnak is finom íze lesz

2010. január 18., hétfő

U2- - Sometimes ... (minden olvasómnak)

1 szomorú dal,mégis szerelmetes.

Szívből szól,szíveknek.

Mégha eredetiben fiú/apa;fiú/férfi relációba van megkomponálva.

De ugyanúgy magára veheti leány/anya/barát/társ/olvasó/látogató,ismerős ...

mert néha nem tudod 1edül végigcsinálni

kell 1 apa/anya/társ/barát/aki olvas/aki meglátogat




2010. január 17., vasárnap

U can run,but U can't hide! muhahhahaaaa

Navégre,van 1 ilyenem is. Mostmár nem tudsz elbújni,Kedves Olvasóm.

Ettől a  pillanattól tudom,honnan jössz,meddig maradsz az oldalamon,stb .. (illetve,ha jól értelmeztem,akkor az új kütyüm ezt hivatott lementeni) , Még1  kicsit csiszolnom kell a koordinátákon,mert sajna fejből nem tudom,Doroszló pontossan hol is fexik,de mind1. Úgyis 50 KM-es toleranciával tudja csak a progi belőnni az érkezőket IP alapján,így ez részletkérdés.
Sőt,a Földgömbös számlálót is kicseréltem,mert az engem is jelzett,de most ez a számláló 0,zéro,nada indult. s hoyg hol áll meg???


WCG (új mérföldkő)

Mivel lemaradtam az 1 000-dik feldolgozott csomagról;az 1évnyi számítógépidő befektetésről,legalább ezt sikerült elkapnom.

Előzmények:

Mindig is segíteni akartam az emberiségen.
 S mint igazi scifi rajongó,elkezdtem a seti@home nevü projectet futtatni 2003.Szeptember 14.-étől.
Ez 1 olyan project,ami az ür neszeit "hallgatja".
 Ezt az eredményt értem el eddig.
Mivel eleinte "lassú" gépem vala,s ne sok időt ment naponta meg közbe fiatalon sokat játzsottam is :),íyg nem túl fényes lett a "karrierem",de büszke vagyok erre is.
( most,hogy van az új gépem,ennek a garfikus kártyája magában tudná feldolgozni a csomagokat,de ez annyira lelassítani a gépem,hogy hazsnálni másra nem is lehetne,így hanyagolom. :( pedig most ez a kártyám feel annyi idő alatt feldolgoz 1 csomagot,mint az első gépem )

Eredményem seti@home projectben

Közbe próbálgattam más projecteket is:

más eredmények,seti@home mellett


De a FŐ dolog amit scinálok,az látszik fent is,ahogy rápillantasz a blogomra.

Nem egész 5 évvel ezelőtt,2005.november 29.-én csatlakoztam a World Community Grid-hez.

Nos,ez 1 nemesebb célokért indult project. nem túl népszerü,mert szerintem amióta megalakult elég kevés a tag.

Elért eredményeim bővebben

S miért hozom ezt most fel? mert ha a lentebbi képet megnézed alapossan,akkor  észrevehetsz pár dolgot:
Éspedig,hogy:
  • mai napon van,hogy napi átlagba megvan!!! az 1 feldolgozott,s elismert csomag!
  • több mint 1500 csomagot helyessen,s időbe feldolgozotta  gépem,s visszaküld5t
  • a napi átlag futtatási idő,s a csomagonkénti feldolgozási idő scaknem másodpercre meg1ezik (megjegyzem,mielőtt beüzemeltem a  4 magos procim,akkor 1-1 feldolgozás 6-20 órát vett igénybe. Igaz,kisebb órajelü gépen,kevesebb memóriával. Ám most 2-10 óra/ csomag/proci mag :) 












hosszú valami,amit 1x el kéne olvasnom nekem is

(1 kis rizsa,ami találtam böngészés közbe. 1x jutassátok eszembe,hogy olvassam végig,mert asszem érdekel is,de nem biztos.)


Benjamin Franklin számadása életéről
(részlet)



Benjamin Franklin
Úgy kívántam élni, hogy ne vétsek soha, s legyőzzem a természeti hajlam, szokás és társaság kísértéseit. Mivel tudtam, vagy legalább azt hittem: tudom mi jó s mi rossz, elgondolkodtam miért is ne cselekedhetném mindig az egyiket és miért ne kerülhetném el a másikat messzi. Azonban hamarosan látnom kellett, hogy nagy fába vágtam a fejszémet. Míg minden igyekezetemmel egyik hibámat tartottam szemmel, észrevétlen becsusszant a másik; a szokás rajtaütött a figyelmetlenségen; a hajlandóság néha erősebbnek bizonyult a meggondolásnál. Végül megbizonyosodtam afelől, hogy magammal kötött elvi megállapodásom, mely szerint az erkölcsösség egybevág legszemélyesebb érdekeimmel, nem elegendő ballépéseim megakadályozására; megcsontosodott rossz szokásokat kell letörnöm, majd jókat megszereznem és elplántálnom, mielőtt viselkedésem egyenletes helyességében megbízhatnék. E célból a következő módszert dolgoztam ki.
Tizenkét erény címszavába gyűjtöttem mindazt amit magam elé mint szükségest vagy kívánatost tűztem, majd minden címszóhoz mellékeltem egy rövid utasítást az erény mibenlétéről. Az erény címszavai s a hozzá fűzött címszavak így hangzottak:
1. MÉRTÉKLETESSÉG
Ne egyél a tunyulásig, ne igyál a részegségig.
2. CSÖND
Csak úgy szólj, ha a magad vagy mások javát szolgálod; kerüld a fecsegést.
3. REND
Legyen meg minden holmid helye; legyen meg minden tevékenységed ideje.
4. HATÁROZOTTSÁG
Határozz mit kell tenned; hiánytalanul tedd meg amit elhatároztál.
5. TAKARÉKOSSÁG
Csak úgy költekezz, ha mások vagy a magad javát szolgálod; ne pocsékolj.
6. SZORGALOM
Ne veszíts időt; hasznos dolgon munkálkodj mindig; mellőzz minden fölös tevékenységet.
7. ŐSZINTESÉG
Bántó módon senkit félre ne vezess; jámboran s méltányosan gondolkodj, s ha szólsz eképpen szóljál.
8. IGAZSÁG
Senkit igaztalanul meg ne sérts; iránta való kötelességed el ne mulaszd.
9. MÉRSÉKLET
Kerüld a végleteket; de légy türelmes a legvégső határig azok iránt, akik megsértenek.
10. TISZTASÁG
Ne tűrd sem tested,sem ruhád, sem környezeted tisztátalanságát.
11. NYUGALOM
Állj ellent az apró bosszúságnak; a hétköznapi és elkerülhetetlen hibák ne zavarjanak.
12. MAKULÁTLANSÁG
Ritkán élj a kéjjel; céljának egészségedet vagy a nemzést tekintsd; csömörig, erőd fogytáig, mások vagy magad békéjének, jóhírének rovására ne űzd.

Lévén szándékom mindezen erényekből életmódot formálni, úgy véltem nem volna tanácsos, ha figyelmemet egyszerre osztom meg valamennyi között, hanem egyenként építem őket életembe; s mikor az egyik már véremmé vált, akkor térek a másikra, és így haladok tovább, míg végére nem járok mind a tizenháromnak. Minthogy pedig némely erények előbbi elsajátítása könnyítheti dolgomat a továbbiakban, e célszerűségi sorrend szem előtt tartásával formuláztam meg az erények lajstromát.
Elsőül állítottam a Mértékletesség-et, mert az elmében hűvös tisztaságot teremt, mely oly fontos, ha résen kell állnunk megcsontosodott szokásaink szüntelen vonzása és az örökös kísértések ellenében. Emez erény teljes birtokában könnyebb megfelelni a Csönd parancsolatának. Vágyam az volt hogy tudásom is gyarapodjék, míg erényeimet öregbítem, és meggondolván hogy a beszélgetések során több tudományra tehet szert az ember a füle, mint a nyelve útján: igyekeztem tehát letenni a fecsegés, szójátékfaragás, tréfálkozás szokásáról, mely csak a semmirevaló társaság előtt kedves, épp ezért az erények sorában második helyre a Csönd-et tűztem. Ettől s a soron következő Rend-től reméltem, hogy több időt biztosítanak mind erénytervezetem valóra váltásához, mind tanulmányaimhoz. Ha pedig a Határozottság egyszer véremmé válik, megerősíti majd akaratomat a további erények birtokba vételéhez; Takarékosság és Szorgalom megszabadít megmaradt adósságaimtól, majd jóléthez és anyagi függetlenséghez segítvén megkönnyíti az Őszinteség és Igazság gyakorlását, etc., etc.
Majd eszembe vettem, hogy Püthagorasznak az Arany Versek-ben adott tanácsához híven önvizsgálat volna szükséges naponként; ehhez pedig a következő rendszert dolgoztam ki. Kötöttem egy kis könyvet, melyben minden erénynek külön lapot nyitottam. A lapokra hét-hét hosszanti vonalat húztam, megjelölvén mindeniket egy-egy erény kezdőbetűjével. E keresztvonal mentén, a hét megfelelő napjánál kis fekete ponttal jelölhettem, milyen hibát találtam a napi önvizsgálat során.
Egy lap képe:
Mértékletesség: Ne egyél tunyulásig; Ne igyál részegségig.

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
M







Cs

*
*




R
*
*
*


*
**
H

*


*


T
*






Sz



*



Ő







I







M







T







Ny







M







A







Úgy határoztam hogy egyheti szigorú figyelmet szentelek minden soron következő erénynek. Ilyenformán az első héten legfőbb gondom az volt, hogy legcsekélyebbet se vétsem a Mértékletesség ellen, a többi erényt pedig sorsára bíztam, csupán a táblázaton jelöltem esténként a nap egyéb vétkeit. Az első héten sikerült is tisztán tartanom első soromat, melyet az M betű jelölt, s föltehettem, hogy az erény immár szokássá erősödött bennem; megkíséreltem tehát figyelmemet a második erényre terelni, hogy a következő héten már a két első sorom tisztán álljon. Ily módon járván az erények végére, egy tanfolyamot tizenhárom hét alatt fejeztem be, s minden évben négy tanfolyamra jutott idő. S miként a kertész sem esik a gyomlálásnak kertszerte, mert erejéből nem telnék minden dudvára-gazra, hanem sorra veszi az ágyásokat, hasonlóképpen reméltem bátorítást és erőt a lapok fokozatos megtisztulásától az erényekben való öregbedésemhez, míg majd néhány tanfolyam után boldogan lapozgathatok makulátlan könyvemben naponkénti önvizsgálataim során.

1 gondolat

Végül is csak robot vagyok, semmi több. Nem vagyok ember, még ha néha annak érzem is magamat. Legalábbis azt hittem, hogy az érzéseim olykor hasonlítanak az emberi érzelmekre.

De ez nem lehet igaz. Engem emberek alkottak emberek szolgálatára, és az emberek fognak megsemmisíteni, ha úgy akarják. Nem rendelkezem az ő elidegeníthetetlen jogaikkal.


(Rex –a Robot)


LESTER DEL REY