Rendszeres olvasók

Segíts az emberiségen?

2010. április 27., kedd

Hasonló hasonlót gyógyít

Hogy a homeopátia hatásos-e vagy sem, arról a mai napig megoszlanak a vélemények. Tény azonban, hogy egyre többen próbálják ki ezt az alternatív módszert egyes betegségek tüneteinek enyhítésére.



A homeopátia a legkevésbé sem újdonság: immár 200 éve, hogy Európában megszületett az elve. A német orvos-gyógyszerész, Samuel Hahnemann akkoriban épp a malária ellenszerének tartott kininnel kísérletezett. Rájött, hogy ha az ellenszerből egészséges ember igen nagy adagot szed be, akkor éppen a malária tüneteit fogja észlelni magán. Következtetéseivel így egyenesen úton jutott oda, hogy beteg embernél viszont a kisebb mennyiség gyógyító hatású lehet. Később finomította annyira a kísérleteit, hogy kiderült: minél alacsonyabb a gyógyszer hatóanyag-tartalma, annál erősebb a hatása. Ez tehát a homeopátia alapelve, vagyis hogy a hasonló a hasonlót gyógyítja. A gyógyszerekhez képest fontos különbség még a hatás iránya: a homeopátiás szerek nem a betegséget mulasztják el, hanem a szervezet öngyógyító képességét stimulálják. A homeopátiát szelíd gyógymódnak is nevezik, a kezelésnek ugyanis nincsenek melléhatásai, és a szerekhez nem is lehet hozzászokni.

Magyarországon homeopátiás terapeutaként csak végzett orvos praktizálhat. A terápia kezdetén az orvos a páciens együttműködésével feltárja a beteg személyiségét, valamint fizikai és lelki állapotát, majd ennek alapján állapítja meg az alkalmazandó szert. A homeopátiás szerek – melyekből ma már mintegy 3 ezer féle létezik – leggyakrabban apró tejcukor-golyócskák, amelyeket átitatnak a növényi, állati és ásványi eredetű hatóanyaggal, de porként és kenőcsként is találkozhatunk velük. Egyik legfontosabb jellemzőjük az úgynevezett potenciál. Az alapelv szerint a sorozatos hígítással és rázással a szer mérgező vagy toxikus hatásai elmúlnak, a vivőanyagok viszont megőrzik a hatóanyag tulajdonságait, ráadásul a sokszoros hígítást követően egyes anyagoknak egészen új gyógyító hatásai derülnek ki. A betűjelölések szerint a C-potencia százszoros, a D-potencia tízszeres hígítást jelent: vagyis ha a D6 jelzést látjuk, az annyit tesz, hogy az alapoldaton hatszor végeztek el tízszeres hígítást. Minél magasabb a szám, a homeopátia elve szerint annál hatásosabb a szer – vagyis a D6 sokkal hígítottabb formában tartalmaz hatóanyagot, mint mondjuk a D3.

Nincsenek megjegyzések:

1 gondolat

Végül is csak robot vagyok, semmi több. Nem vagyok ember, még ha néha annak érzem is magamat. Legalábbis azt hittem, hogy az érzéseim olykor hasonlítanak az emberi érzelmekre.

De ez nem lehet igaz. Engem emberek alkottak emberek szolgálatára, és az emberek fognak megsemmisíteni, ha úgy akarják. Nem rendelkezem az ő elidegeníthetetlen jogaikkal.


(Rex –a Robot)


LESTER DEL REY