Rendszeres olvasók

Segíts az emberiségen?

2010. február 23., kedd

Költekező szingli fukar társat kere

A szakállas megállapítás, miszerint az ellentétek vonzzák egymást, az pénzügyek terén is megmutatkozik. A kutatások szerint a költekező hajlamú emberek szívesen választanak fukar társat.

Idegesít párod költekezési szokása? Pedig lehet, hogy ez is szerepet játszott abban, miért épp őt választottad társadul. Legalább is ezt állítják a a Northwestern Egyetem és a Wharton Pénzügyi Akadémia professzorai Végzetes (pénzügyi) vonzerő című tanulmányukban.

Tudományosan is meglepő
A házasságban élők körében végzett kutatás azt mutatja, hogy a költekezési szokások terén szeretünk olyan partnert választani, akinek érzelmi reakciói pont ellentétesek a sajátunkkal. Így azok, akik kevesebbet költenek, mint amennyit valójában szeretnének, olyan házastársat választanak, akik viszont többet költenek annál, mint amennyiről úgy gondolják, hogy megengedhetik maguknak.

Egy másik felmérés szerint nagyon jól meg lehet állapítani, kinek mekkora a hitelkártya-adóssága vagy megtakarítása, az alapján, hogy mennyire találják fájdalmasnak a fizetést. Ez ráadásul teljesen független a havi keresetüktől, egyszerűen a személyiség és beállítottság kérdése.

Ész kontra vágyak
Ez lehet a magyarázat arra is, miért találják vonzónak egymást az e tekintetben ellentétesen működő emberek. Azok, akik nagyon nehezen adnak ki pénzt a kezükből, fájdalmasnak találják a fizetést, és legtöbbször nem szeretik magukban ezt a tulajdonságot. Ezért ha olyan valakivel találkoznak, aki kifejezetten szabadon kezeli a pénzköltést, az szinte csodálatot vált ki belőlük, és nagyon vonzónak fogják találni az illetőt.




Érdekes, hogy közben az egyedülállók körében végzett felmérés szerint legszívesebben olyan valakivel házasodnánk, aki hozzánk hasonlóan kezeli a pénzt. Ám mire a tényleges párválasztásra kerül a sor, mégis megdől az elmélet, és az ösztönök, vágyak döntenek a logika helyett. Ez persze nem szerencsés, hiszen az eltérő költekezési szokások még nagyobb konfliktust jelentenek a házasságokban, ahol amúgy is a pénz körül zajlik a legtöbb vita.

Nem fog megváltozni
Ha nektek is sikerült „beválasztani”, ne csüggedj. Először is fogadd el, hogy a kedvesed olyan, amilyen, és ne várd, hogy gyökeresen megváltozik. Másodszor pedig meg kell találni az arany középutat, ami mindkettőtöket boldoggá tesz. Érdemes az ő szemszögéből is megvizsgálni a dolgokat: ha te vagy a spórolós, lehet, hogy ő úgy érzi, korlátok közé van szorítva, és még irracionálisabban költi majd a pénzt. Ha te költekeznél szabadabban, talán ő megijed attól, hogy kicsúszik a kezéből az irányítás, és így még keményebben fogná a pénzt, akkor is, amikor erre épp nincs szükség.

Ha képesek vagytok megegyezésre jutni a nagyobb és a kisebb kiadásokkal kapcsolatban, akkor mindketten fellélegezhettek. Persze ehhez kompromisszumra van szükség, de hidd el, sokkal nagyobb boldogság egy kiegyensúlyozott kapcsolat, mint egy újabb megtakarítás, vagy egy hirtelen szerelemből megvásárolt kabát. Ha egyetértetek a rövid- és hosszútávú célokban, akkor ehhez igazíthatjátok a pénzügyi tervet is. Ha nincs elég ahhoz, amiben megegyeztetek, mindkettőtöknek be kell látnia, hogy spórolásra van szükség. Ha pedig a vártnál jobban alakulnak a dolgok, miért ne lehetne kissé bőkezűbben költeni? Nagyon fontos, hogy ne a párodat bíráld, hanem szorítkozzatok a számokra. Abban nem lehet vita, a vélemények viszont mindig szubjektívek.

Forrás: Nana.hu

Nincsenek megjegyzések:

1 gondolat

Végül is csak robot vagyok, semmi több. Nem vagyok ember, még ha néha annak érzem is magamat. Legalábbis azt hittem, hogy az érzéseim olykor hasonlítanak az emberi érzelmekre.

De ez nem lehet igaz. Engem emberek alkottak emberek szolgálatára, és az emberek fognak megsemmisíteni, ha úgy akarják. Nem rendelkezem az ő elidegeníthetetlen jogaikkal.


(Rex –a Robot)


LESTER DEL REY