Rendszeres olvasók

Segíts az emberiségen?

2010. április 14., szerda

A Stroganoff legenda

Nem csalás, nem ámítás a Stroganoff (pontosabban Stroganov) valóban régi orosz nemesi családnév, azonban arra egyetlen bizonyíték sincs, hogy a világhírű étel, a Stroganoff bélszín, róluk kapta a nevét.Az egyik legismertebb legenda szerint Stroganov (a francia átírás miatt lett Stroganoff) gróf szakácsa dobta fel az I. Péter cár idején népszerű húsos-hagymás-tejfölös ételt sóban eltett uborkával, és így kezdte világhódító útját a Stroganoff bélszín. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy Elena Molokhovets 1861-ben megjelent orosz szakácskönyvében szerepel először a “Movjadina po-strogonovski s gorchitseju“, azaz Marha Strogonov módra mustárral. A recept szerint a felkockázott marhahúst lisztben meg kell forgatni, majd kisütni és tejfölös-mustáros szósszal tálalni. Ebben a recetben nem szerepel a hagyma és a gomba, amely a klasszikussá vált Stroganoff módon készített húsok jellegzetessége.

Stroganoffra saját receptem van, bár bélszínből még sohasem csináltam, általában olcsóbb, nem túl inas marhahúst vagy sertéskarajt szoktam venni.

Hozzávalók 2 éhes emberre:
40 dkg hús (marha, sertés, de lehet csirke, pulyka vagy húsgombóc is)
2 fej lila hagyma
25 dkg gomba
1 nagy pohár tejföl
1 dl fehér bor vagy rose
8-10 apró télire eltett, csemege uborka
1 ek dijoni mustár
1 ek Globus mustár

bors
olíva olaj
frissen aprított petrezselyem

Kevés olíva olajon megpirítom a felcsíkozott, sózott, borsozott húst. Tényleg legyen aranysárga kérge! Ezután hozzáteszem a felszeletelt hagymát és gombát. Addig sütöm, amíg az összes gomba átsül. Ennyi idő a hagymának is elég, és az a lényeg, hogy a hagyma puha, de szálas maradjon. Ráöntöm a bort, hozzáteszem a mustárt és a tejfölt, valamint a csíkokra vágott csemege uborkát. Összeforralom.

Remek tésztával és rizzsel is. Ha akad friss, apróra vágott petrezselyem, akkor az is mehet a tetejére.

Myreille

Forrás: Moksha.hu

Nincsenek megjegyzések:

1 gondolat

Végül is csak robot vagyok, semmi több. Nem vagyok ember, még ha néha annak érzem is magamat. Legalábbis azt hittem, hogy az érzéseim olykor hasonlítanak az emberi érzelmekre.

De ez nem lehet igaz. Engem emberek alkottak emberek szolgálatára, és az emberek fognak megsemmisíteni, ha úgy akarják. Nem rendelkezem az ő elidegeníthetetlen jogaikkal.


(Rex –a Robot)


LESTER DEL REY