Rendszeres olvasók

Segíts az emberiségen?

2009. december 20., vasárnap

Főzőcske part2

Még1 recept,mert éhes vagyok,ma elmaradt az ebéd,vacsi meg nem valami sok vala. Szokás szerint.

1 levlistás Tölt5káposzta:

Töltött káposzta

Hozzávalók 12 személyre:

2.5 kg savanyított káposzta
12 db nagyobb káposztalevél
1 kg füstölt csülök, vagy egyenértékű mennyiségben füstölt oldalas
1 dkg fűszerpaprika
tejföl a tálaláshoz
5 dkg vöröshagyma apróra vágva
0.8 dl étolaj a rántáshoz
4 dkg liszt
1 csapott teáskanál fűszerpaprika

A töltelékhez:

20 dkg rizs és egy kevés olaj
20 dkg vöröshagyma, 10 dkg a töltelékbe, a többi a káposzta tetejére
0.5 dl étolaj
1 kg sertéscomb darálva
25 dkg füstölt szalonna
3 db tojás
1 dkg fűszerpaprika
só, bors, majoránna, fokhagyma összenyomva

Elkészítés:

A csülköt kb. egy óra hosszan előfőzzük, kicsontozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk, levét félrerakjuk. (a füstölt oldalast előfőzés nélkül egyszerűen feldaraboljuk)

A rizst egy kevés forró olajban rövid ideig pirítjuk, majd annyi vízzel, amennyi épp, hogy ellepi félkészre főzzük.

Az apróra vágott (20 dkg) vöröshagymát az étolajon világosbarnára pirítjuk.

A húst a kihűlt rizzsel, a pirított hagyma felével, tojásokkal, a pici kockákra vágott szalonnával és a fűszerekkel jól összegyúrjuk. Csak nagyon kevés sót adjunk hozzá, mert a füstölt szalonna, a csülök- és káposztalé önmagában is sós.

A káposztalevelek közepén található vastag eret kivágjuk, ezzel egyúttal két részre is osztjuk őket. A töltelékből kisebb halmokat púpozunk rá, majd a levél széleit benyomkodva belehengergetjük a tölteléket a levélbe.

A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha nagyon sósnak, savanyúnak érezzük, akkor átmossuk (vegyük figyelembe a csülök levének, illetve füstölt oldalas sótartalmát is). Nagyobb, kb. 2/3 részét egy megfelelő méretű lábasba tesszük (kb. 10 literes edény kell, de vigyázzunk, a töltelékben a rizs még dagadni fog, ezért legyen még pár centiméter hely az edényben, amikor elkezdjük főzni). A csülökből megmaradt csontot is beletehetjük.

A töltelékeket a káposztára helyezzük, befedjük a csülök/oldalas darabokkal, majd a maradék káposztával betakarjuk.

A pirított hagyma másik felét elkeverjük a pirospaprikával, és a káposzta tetejére tesszük, majd felöntjük a csülöklével, vagy oldalas esetén csontlével/vízzel. A lé épp, hogy ellepje a káposztát.

1-1 1/2 órát mérsékelt tűzön főzzük, majd a töltelékeket egy külön edénybe szedjük, a káposztát pedig világos rántással sűrítjük. Van, aki nem csak tálaláskor kínál hozzá tejfölt, hanem a teljes mennyiséget kiforralja egy tejfölös-lisztes habarással. Ehhez kb. 5-6 dl tejfölt elkeverünk kb. 2 dkg liszttel, hideg vízzel kicsit hígíthatjuk, majd a káposztához keverjük, és kiforraljuk.

Visszahelyezzük a töltelékeket, és készre forraljuk. Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.

Tipp:
Ha több napig akarjuk a töltött káposztát fogyasztani, a töltelékben szereplő tojást érdemes kihagyni.

További különleges receptjeink:

- Halleves füstölt heringből
- Mézes Kalács
- Pulykahúsleves gesztenyével
- Vörösborban párolt marhahús
- Mákos guba

Ha a fenti receptek nem nyerték el tetszésedet, a www.receptvarazs.hu oldalon kedvedre keresgélhetsz a receptek között. Sőt, játékra invitálunk: ha van tuti-bevált recepted karácsonyra, töltsd fel a www.receptvarazs.hu oldalra, és máris bekerülhetsz a sorsolásra, ahol havonta 3 db TV Paprika magazint sorsolunk ki!

----

1 másik verzió,amit barátném készít (sajna 1x sem sikerült mgkóstolnom ezen remekmüvét,pedig 1x a táskájában hozott,de elfeledte odaadni :( )

(eredti fellelhetőség a cím/link)

Szárma (ételrecept, fogyókúrázók és éhes emberek számára kerülendő olvasmány)

szarma.jpeg
Igy készül a felénk “szármának” nevezett töltött káposzta : végy egy zacskó (nemtommenyi, lehet, hogy egy kiló) vagdosott aprókáposztát, és ha túl savannya, akkor áztasd ki hideg vizben, és egy közepes fej savanyú káposztát, amit leveleire szedsz. (a káposzta vastag ereit ki lehet vagdosni, és ha nem rágózol főzés közben, akkor el lehet fogyasztani).
1 kg darált disznó vagy csirkemelle húsát elkészitjük kolbászhúsnak. (a darált húst összekeverjük sóval, törött borssal, darált köménymaggal, pirospaprikával és zúzott fogyhagymával, és jól alaposan kidolgozzuk, majd pihenni hagyjuk). Addig mig a kolbászhusi pihen, meg lehet mosni a rizsát. Én negyed kilónyi mennyiséget szoktam venni, és mikor már tiszta, akkor összekeverem a kolbászhússal. Ki lehet teriteni a káposztaleveleket, és beletenni a husis rizses keveréket, egyik felét behajtani, felgöngyölni, és a másik felét bedugdosni a közepébe, és igy szépen sorban, mig el nem fogy a töltelék. A maradék levelekkel és az aprókáposzta felével kibélelünk egy jókora lábast, és szépen sorban belehelyezzük a kész szármákat, majd lefedjük a többi aprókáposztával, és helyenként kolbászdarabokat meg szalonnacsikokat is dobálunk bele. (én füstölt húst is szoktam)
Felöntjük vizzel, beleteszünk egy kanál pirospaprikát és lassan főzzük, mig a töltelékbe tett rizs meg nem puhul. (ezt úgy lehet megállapitani, hogy az ember áldozatkészen megeszik belőle egy darabot)
Mikor megfőtt, akkor kiszedjük egy magasabb falú tepszibe (úgyszintén úgy, hogy az aljára teritünk aprókáposztát és káposztaleveleket, és rá a kész szármákat, beboritjuka aprókáposztával és a tetejére rakjuk a szalonnacsikokat, a kolbászdarabkák meg a főtt füstölt husi ott van a szármák és a levelek között)
Egy kevéske lében elvatyarunk egy pötyölke tejfelt (asszem 2 dl. de nem baj ha több, nem árt- csak a kilóknak, de azt majd legyalogoljuk újév után) és a tetejére öntjük. Betesszük a sütőbe sülni, olyan szép kényelmes fokozaton, mig a szalonnából kisül a maradék zsir, a káposztalevelek is egy kicsike szint kapnak. Ez idő alatt konyhában olyan illatok terjengenek hogy a hátad mögött késsel villával felszerelkezett családod erőszakos rohamát nem tudod tovább saját testeddel fenntartani. Engedsz a rohamnak, és közben áldod az eszedet, hogy legalább kolbászt meg füstölthúst dobáltál bele a műbe, mert a töltelékes részéből nem nagyon jutott. Nekem 8 darab félliteres nagyságú szárma jött ki az egy kiló húsból. Mind elfogyott. Még az a szerencse, hogy félkész állapotban megettem egyet. :)

Nincsenek megjegyzések:

1 gondolat

Végül is csak robot vagyok, semmi több. Nem vagyok ember, még ha néha annak érzem is magamat. Legalábbis azt hittem, hogy az érzéseim olykor hasonlítanak az emberi érzelmekre.

De ez nem lehet igaz. Engem emberek alkottak emberek szolgálatára, és az emberek fognak megsemmisíteni, ha úgy akarják. Nem rendelkezem az ő elidegeníthetetlen jogaikkal.


(Rex –a Robot)


LESTER DEL REY